Amerikanstaffordshirenterrieri eli amstaffi

Amstaffissa on kaikki mitä minä koiralta toivon
* Huippuluonne; lapsiystävällinen, hyvähermoinen perhe- ja harrastuskoira.
* Helppohoitoinen turkki.
* Silmääni miellyttävä ulkonäkö; keskikokoinen lihaksikas runko yhdistyneenä
   iloisen näköiseen nauravaan naamaan.

Amstaffi on parhaimmillaan mitä parhain kaveri lapsille, loistava harrastuskoira moneen menoon ja pätevä vartija kodille, autolle ja kesämökille. Miksei perheensä suojelijakin.

Amstaffi sopii
* Näyttelykoiraksi (helposti näyttävät lihakset ja turkki sukimatta siisti)
* Perhekoiraksi (oikein kasvatettuna koko perheen uskollinen ystävä)
* Lenkkeilykaveriksi (aina valmiina lähtemään mukaan, ainakin kauniilla ilmalla)
* TOKOon (älykkäänä rotuna helposti koulutettavissa, mutta tarjoaa
   kouluttajalleen myös haasteita oveluudellaan)
* Agilityyn (nopea ja ketterä maxikoira)
* Vesipelastukseen (innokas uimari, jolla taistelutahtoa eli leikkihalua riittää,
   vetää mielellään venettä ja hukkuvaa, pitää ihmisistä ja touhuamisesta)
* Hakuun/jäljestykseen/raunioille (ihmisystävällinen ja työintoinen koira, jolla
   toimiva nenä päässään)

Amstaffi on voimakas koira sekä fyysisesti, että luonteeltaan. Se vaatii määrätietoisen kotikasvatuksen pennusta lähtien ja on sopiva koira aikuiselle aktiiviselle ihmiselle. Terveellä maalaisjärjellä kyllä pärjää koirankasvatuksessa, salatiedettä ei amstaffinpennun kasvatus mukavaksi koiraksi sentään ole. Neuvoja pennun kasvatukseen saa oman pentunsa kasvattajalta tai muilta rodun harrastajilta.

Sohvankoristeena amstaffi ei ole parhaimmillaan. Turhautuneena, tekemisen puutteessa, se saattaa syödä sohvan ja pureskella seinät siinä ohessa. Pelkkä lenkkeily ei usein riitä energian purkamiseen, vaan älykäs koira tarvitsee myös aivojumppaa voidakseen hyvin ja ollakseen ilona perheelleen.

Amstaffi on älykäs ja oppivainen peruskoira, joka vaatii kouluttajaltaan pohdiskelukykyä, pitkää pinnaa ja ennen kaikkea huumorintajua. Tosikkomaisuus, pakko ja turha vakavuus eivät ole koiran koulutuksen nykypäivää. Tämän päivän termejä ovat motivointi ja kontakti, nykyaikaiset koulutusmenetelmät, joissa koiran annetaan itse keksiä ratkaisu ongelmaan, sopivat amstaffillekin erinomaisesti.

Amstaffi tarvitsee runsaasti liikuntaa; esimerkiksi metsälenkit hyvässä seurassa, uiminen ja pyörällä juoksutus ovat sopivia tapoja kuluttaa energiaa (ja kasvattaa lihaksia näyttelyitä varten). Miksei myös lajitovereiden kanssa leikkiminen. Koirapuistot eivät kuitenkaan ole aikuisia amstaffeja varten. Amstaffi ei välttämättä tule aikuisena toimeen vieraiden koirien kanssa, varsinkaan jos haasteen heittää saman sukupuolen edustaja. Tuttujen ja saman lauman jäsenien välillä ei tappeluita juurikaan synny, mikäli ihminen on laumassa johtaja ja arvojärjestys on selkeä.

Amstaffien terveystilanne on mielestäni hyvä. Jalostukseen käytettäviltä koirilta tutkitaan silmät, lonkat ja kyynärnivelet (polvet eivät kuulu enää PEVISAan, muttei niiden tutkimisesta haittaakaan ole). Lonkka- ja kyynärvikoja esiintyy rodussamme aika paljon, mutta ne yksilöt joita huonot nivelet vaivaisivat ovat harvassa. Ehkä hyvä lihaksisto pitää koirat kasassa. Kipukynnys on myös usein korkea, joka ei tarkoita sitä ettei kipuja olisi, amstaffit eivät yleensä pienestä valita. Kyynärniveliä on joiltakin yksilöiltä operoitu leikkaamalla. Polven ristisiteitä katkeaa kovassa menossa jonkin verran, vaikka kyseessä ei varsinaisesti ole perinnöllinen sairaus, niin alttius ristisidevammoihin periytyy heikon rakenteen myötä. Iho-ongelmia esiintyy jonkin verran niin kuin muillakin (lyhytkarvaisilla) roduilla; atooppista ihoa, furunkuloosia, ruoka-aineyliherkkyyksiä, sikaripunkkia (demodex) ja nartuilla hormoonitoimintaan liittyvää näppylää. Pienikin naarmu ja näppy näkyy tietenkin hyvin, kun karva on lyhyttä.

Enemmän tietoa amstaffeista saat keskustelemalla kasvattajien ja harrastajien kanssa, sekä tutustumalla Staffordshirenbullterrieriyhdistyksen (amstaffienkin rotujärjestö), Amstaffiyhdistyksen ja rodun harrastajien kotisivuihin. Linkkilistaltani löydät monia mielenkiintoisia kotisivuja.


Devi ja Martta