Kennelin historiaa & esittely ja kasvatustyön tavoitteet

Kasvattien terveystaulukko

Kesselin kennel on pieni kotikennel Vantaan pohjoisreunalla, melkein Tuusulassa. Kennelperheeseemme kuuluu itseni lisäksi mies, 2 lasta, kissa, akvaario ja amstaffit Martta, Jesse ja Ruutu, sekä kultsipoika Taavi ja sakemannineito Raakel. Esikoiseni asuu jo omillaan Salossa ja Ruutu ja Taavi asuvat hänen luonaan. "Ulkojäseninä" perheeseemme kuuluvat bretoni Melli, sekä amstaffit Moony, Toivo, Pata, Noomi ja Niki.

Kennelnimi haettiin alkujaan bretonien (seisova lintukoira) ja saksanpaimenkoirien kasvatusta varten. Bretoni V-01 Korindal Keshia "Kessi" on Kesselin kantanarttu ja kolme ensimmäistä pentuetta on Kessin tuotoksia. Kahdessa ensimmäisessä pentueessa isänä on ensimmäisen oman bretonini PMV-86 Timmyn poika V-90 Tonytimmysson "Tonttu", ja kolmannessa komea Vantaalaispoika Rolle. Kaikki bretonit syntyivät kerrostalokaksiossa Helsingin Ruoholahdessa. Pennuista osa löysi paikkansa metsästyskoirina, muutaman kanssa on harrastettu agilitya ja tokoa, moni on käynyt näyttelyssä ainakin kertaalleen ja kaikki näyttelyssä käyneet ovat saaneet vähintään laatuykkösen. Ja mikä hienointa ihmiset ovat tyytyväisiä koiriinsa. Kahdella Kesselin bretonilla on jälkeläisiä. "Tonttu" ylsi kunnioitettavaan 18 vuoden ikään. Myös sen jälkeläiset ovat olleet terveitä ja pitkäikäisiä. "Kessikin" eli lähes 16vuotiaaksi.

Tietääkseni kuudestatoista pennusta vain kaksi on vaihtanut kotia, niistäkin toinen on sijoitusnarttuni, joka vaihtoi sijoituskotia vuoden iässä muuttaen äitini luokse. Toinen kotia vaihtanut menehtyi pian kodinvaihdon jälkeen jäätyään auton alle.

Saksanpaimenkoira Aireddan Ondra "Olga" tuli minulle alkujaan sijoitusnarttuna, mutta kasvattajansa ei sillä koskaan pentuja halunnut teettää. Olga näytti sakemannilta, sillä oli A:n lonkat ja se oli muutenkin terve, mutta jotain siitä puuttui. Luonne ei ollut sakemannin luonne. Siksipä siitä ei tullut myöskään Kesselin sakemannilinjan kantanarttua. Olga oli kuitenkin erinomaisen mukava seurakoira ja vietti eläkepäivänsä Perniössä ystäväni Tiisan hoivissa. Olga oli erinomainen osoitus siitä, että kaikilla "kivoillakaan" koirilla ei ole pakko tehdä pentuja.

Kolmen bretonipentueen jälkeen keskitymme seurakoiraterriereihin eli amstaffeihin.

Jo Stillstorm's Missie "Martan" hankintahetkellä oli ajatus amstaffinpennuista mikäli Martta osoittautuisi ulkonäöltään ja luonteeltaan amstaffiksi. Kun Martta todettiin lisäksi terveystutkimuksissa täysin terveeksi, etsimme sille kaikin puolin sopivan uroksen. Ensimmäisen amstaffipentueen isäksi valittiin Martan kanssa samanlaiset terveystulokset omaava, näyttelyissä kauniiksi todistettu ja tavattaessa mukavan luonteiseksi havaittu Unigo Harvey Harrow "Hugo". Ikävä kyllä ensimmäinen amstaffipentueemme sisälsi vain yhden pennun. Ainokainen on FIN MVA JV-02 Kesselin Keisari Dilbert "Pertsa", D-pentue kyseessä, mutta keisarin tittelin pentu ansaitsi syntyessään keisarillisella tavalla 13.2.2001. Pertsalla on kaksi pentuetta, ensimmäinen Diabolicstafs Such A Baben kanssa (Kennel Diabolicstafs) ja toinen Ferus Lucis Neven kanssa (Kennel Hot Guy). Yhteensä 21 jälkeläistä, joista yksi on FIN MVA JV-04 Diabolicstafs Mighty Hi Hopes "Toivo", joka seuraa isänsä jalanjälkiä menestyksekkäänä näyttelykoirana. Toivolla on ikävä kyllä C/D lonkat, joten sille suunniteltu ura jalostuskoirana tuskin tulee toteutumaan.

Toinen pentueemme (E, 2003) oli uusinta "Pertsa" pentueesta. 17.2.2003 syntyi kolme poikaa ja viisi tyttöä, jotka tätä kirjoitettaessa ovat löytäneet kotinsa eri puolilta Suomea, yksi tytöistä oli sijoitusnarttuni Kesselin End and Enough "Devi", jolla jatkoin kasvatustyötäni. Toisenkin sijoitusnartun samasta pentueesta kohtalo minulle järjesti, kun ostin "Hertan" takaisin noin vuoden iässä. "Hertta" on sijoitettuna isoveli "Pertsan" perheeseen. E-pentueen koirat ovat käyneet mukavasti näyttelyissä ja pentueessa on 5x FIN MVA (yksi myös EE<&SE MVA). Pennuista "Devi" on suorittanut myös BHn hyväksytysti. "Dino" on Bisbull’s kennelin kantanarttu ja sillä on kolme pentuetta. Yksi E-kasvateistani, "Mippo", kuoli tapaturmaisesti vain vuoden ikäisenä. Muut jatkavat ihmistensä elämän sulostuttamista tuomalla vauhtia kaikkiin elon päiviin.

Kolmas pentueemme (F, 2005) oli yhdistelmä "Devi" x "Dille". "Dille" on "Toivon" puoliveli ja yhdistelmä oli siten linjaus Toivon takaa löytyviin koiriin, tai osaan niistä. Yhdistelmästä hain terveyden lisäksi kasvatteihini ensisijaisesti vankenpaa runkoa. Pentueessa on 4urosta + 4narttua, joista yksi, "Helmi", oli sijoitusnarttuni. Äffäläiset ovat olleet innokkaita näyttelyiden kiertäjiä ja pentueessa on jo 4xMVA (yksi myös EST & LV MVA). F-pentueesta löytyy myös ensimmäinen BHn suorittanut Kesseli eli BH Kesselin Final Fantasy "Veera", jolla on myös TOKOsta ALO1 ja näyttelystä SERT, Veeran omin PK-laji on jälki, mutta ikävä kyllä krooniset iho-ongelmat lääkityksineen estävät virallisen harrastamisen eli koekäynnit. F-pentueen näyttelytähtiin kuuluu myös "Tekla" joka on JV-05 ja V-05-06. "Helmin" lisäksi sukuaan on jatkanut tästä pentueesta uros "Nemo".

F-pentueen varttuminen junnuikäiseksi mahdollisti myös kasvattajaluokan kasaamisen näyttelyssä ja se tehtiinkin heti ensimmäisessä mahdollisessa paikassa eli Seinäjoella, jossa esitin kasvattajaluokan sekä lauantaina, että sunnuntaina. Molemmat luokat olivat tasaisia ja olin niihin hyvin tyytyväinen. Tuloksena 2x KASV 1KP ROP-kasv.

Neljäs pentueemme (G, 2005) syntyi syksyllä ja vanhemmiksi valikoitui E-pentueen "Hertta" ja Masterbolt-kennelin jenkkituonti "Pulla". Yhdistelmän ydinajatus oli saada Kesseleihin parempaa päätä (ulkomuodollisesti), brindleä ja tummaa väriä ja tasapainoista luonnetta terveystuloksista tinkimättä. Pentueessa yhdeksän pentua, 1 narttu, 8 urosta. Ainoa narttu "Dora" meni sijoitukseen. Pentueen emän harrastuksiin kuuluu agility. Pennuistakin "Järri" ja "Dora" ovat agilityyn hurahtaneet omistajineen. Järri on suorittanut BHn hyväksytysti ja kilpailee tokossa avoimessa luokassa. PK-lajeista Järriä kiinnostavat haku ja jälki.

Loppukesästä 2005 maahan saapui ensimmäinen tuontimme yhteistyössä kennel Masterboltin kanssa. Brindle urospentu Stonecutter's Arctic Moonshine "Moony", joka meni sijoitukseen.

Keväällä 2006 maahan saapui tuontipentu Slamdunk Phoenix Mercury "Kerttu", joka asustaa samassa perheessä F-pentueen Aapon kanssa. Kerttu harrastaa agilitya näyttelyissä käymisen lisäksi.

Viides pentue (H, 2006) syntyi keväällä, kun sain mahdollisuuden lainata kasvattiani E-pentueesta eli "Elsa" astutettiin Masterbolt-kennelin jenkkituonnilla "Foxilla". Syntyi 4 urosta ja 3 narttua. H-pentueestakin muutama on käynyt näyttelyissä vaihtelevalla menestyksellä. H-pentueen "Iita" on nopea ja ketterä agilityharrastaja. Myös sisarensa "Olga" on agikoiria. Olgan harrastuksiin kuuluu myös jäljestys ja se on suorittanut BHn. Olga loukkasi tapaturmassa selkänsä 2010, eikä tullut koskaan enää täysin kuntoon. Olga päästettiin pois kivuliaasta elämästä 2011.

Kuudes pentue (I, 2006) syntyi syyskuussa 2006. Astutin Hertan uudestaan narttujälkeläisten toivossa. Uroksena oma jenkkipoikamme, jonka takaa löytyy samoja koiria kuin Hertan ensimmäisen sulhasen, Pullan, takaa. Hertta x Moony yhdistelmä tuotti 2 narttua ja 6 urosta eli Hertalla poikia riittää, mutta tytöt ovat harvassa. Näistä tytöistä toinen eli "Pata" jäi meille Martta-mummon kaveriksi ja seuraajaksi harrastuksia ajatellen. Tämä pentue tehtiin, koska halusin juuri näistä vanhemmista itselleni pennun. Pata on yhteisomistuksessa minulla ja Gitellä ja Giten vastuulla koira pääasiassa onkin. Gitte ja Pata harrastavat agilitya ja tottelevaisuusjuttuja & temppujen opettelua. I-pentueen uroksista Ikaros harrasti myös jonkin aikaa agilitya, mutta Iksun kasvaessa melko raskasrakenteiseksi siirtyi se terveellisempiin harrastuksiin eli pääosassa nyt PK-lajit ja tokoilu, näyttelyiden ja ahkeran lenkkeilyn lisäksi. I-pentueesta "Remu" lopetettiin nuorena iho-ongelmien ja käytöshäiriöiden takia.

Seitsemäs (J) pentue syntyi keväällä 2007 (7+2). Emänä sijoitusnarttuni "Helmi" ja isänä G-pentueen täysbrindle uros "Reino". Yhdistelmä oli kevyt linjaus kantanarttuuni "Marttaan" ja mieheensä "Hugoon". Pentueesta muutama koira on aloittanut lupaavasti näyttelyuransa, esim. "Timo" oli ensimmäisessä junioriluokan näyttelyssään Turussa PU1 ja sai SERTin. Samassa näyttelyssä luokissaan sijoittuivat myös "Pääps" ja "Nasu". J-pentue on ensimmäinen kasvattamani pentue joka on ruokittu BARF-ruokavaliolla luovutusikäiseksi ja noin puolet pentueesta on jatkanut BARFfilla tai sekaruualla koko elämänsä. J-pentueesta Timo ja Urho harrastavat agilitya. "Nasun" varalle on suuria suunnitelmia, siitä on tarkoitus kouluttaa toimiva kuulokoira. Timo ja Urho ovat muotovalioita ja molempia on käytetty jalostukseen. Myös Nasulla on kaksi pentuetta, kennel Golden Feryan kasvatteja.

Kahdeksas amstaffipentue (K) syntyi keväällä 2008 (5+4). Emänä edellisen pentueen "Reinon" sisko "Dora" ja isänä edellisen pentueen "Helmin" veli "Nemo" eli pentue on suvuiltaan identtinen mielestäni hyvinkin onnistuneen J-pentueen kanssa. Sama linjaus siis tässä pentueessa kuin edellisessäkin. Kaikki syntyneet pennut olivat brindlejä kuten emänsä, "Nemon" vaalea fawn sai tällä kertaa väistyä. K-pentueen "tähtiä" ovat harrastuskoira Kurttu-Irmeli, josta PK-amstaffia kasvatetaan, sekä näyttelytoivo "Torstí".

"Nemolla" on pentue myös kennel Unbreakable's Armani Designin eli "Taran" kanssa. Siitä pentueesta tuli meidän tiimiin vahvistukseksi punainen narttupentu Unbreakable's Beat is Back eli "Inka". "Inka" asuu F-pentueen "Kelmin" kanssa samassa perheessä.

Yhdeksäs pentue (L) syntyi 8.8.2008. Isänä Kesselin Ikaros, emänä FIN MVA Kesselin Found A Pearl "Helmi". Pentue syntyi maaseudun rauhassa Miehikkälässä ja kahdeksasta pennusta eloon jäi kuusi (3+3). "Lolla" meni isänsä Ikaroksen seuraksi, "Marski" jäi emä "Helmin" kaveriksi, "Jessestä" tuli kasvattajan seurakoira ja "Dali", "Leela" & "Petra" löysivät kodit uusien tiimiläisten luota. Näyttelyissä ovat toistaiseksi menestyneet erityisesti Dali ja Marski. Jesse on kennelin ensimmäinen kivesvikainen kasvatti. Jessen puuttuva kives laskeutui paikalleen kypsässä 15kk:n iässä, mutta jalostuskoirahan se ei ole lonkkiensa ja purennan takia, joten parin näyttelykäynnin jälkeen herra kastroitiin. Lolla ei ikävä kyllä perinyt isänsä luonnetta ja se lopetettiin epävarman luonteen takia reilun vuoden ikäisenä. Tästä pentueesta sukuaan on jatkanut Marski, suunnitelmia on myös Petralle ja Dalille.

Kymmenes pentue (M) syntyi 28.6.2009. Isänä Masterbolt Hunting Forgold "Riku", emänä hollannintuontimme FIN & EST MVA Slamdunk Phoenix Mercury "Kerttu". Kerttu sai 7 pentua, joista sijoitukseen lähti narttu "Milla". Tässä pentueessa oli mutkia matkassa, yhdellä pennulla niinkin monta mutkaa matkassaan, että häntä piti typistää heti alkuunsa. Parilla muulla pennulla on eloa haittaamaton mutka hännässään.

Yhdestoista pentue (N) syntyi 29.5.2010. Isänä Kesselin Kalakaveri ”Torsti” ja emänä FI&EE MVA Slamdunk Phoenix Mercury ”Kerttu”. Hollannintuontimme Kertun toinen ja viimeinen pentue. Syntyi tasainen viiden pennun pentue, josta kaikki pennut menivät vanhoille tutuille. Kaikki pennut ovat oletusarvoisesti näyttelykelpoisia ja niitä tullaan näkemään näyttelyissä ja muissa harrastuksissa tulevaisuudessa.

Kahdestoista pentue (O) syntyi 22.7.2010 yhteistyönä Helmin omistajan kanssa. Pentue syntyi ja varttui maaseudun rauhassa Miehikkälässä kuten Helmin edellinenkin (L) pentue. Isänä pennuilla on Masterbolt Think Twice ”Taco” ja emänä FI&EE MVA Kesselin Found A Pearl ”Helmi”. Pentue on Helmin kolmas ja viimeinen. Helmin aiemmat pennut ovat olleet terveitä, kauniita ja hyväluonteisia. Samaa toivomme tästäkin pesueesta. Sijoitukseen tästä pentueesta meni sievä punainen narttu ”Noomi”.

Kolmastoista pentue (P) syntyi kesällä 2012. Emänä Kesselin Lady Love "Petra" ja isänä Unbreakable's Do The Beat "Wubi".

Kasvattajana tavoitteenani on yhdistää terveys, luonne ja rodunomainen ulkonäkö. Kasvatan vain sellaisilla yhdistelmillä, mistä itsekin itselleni pennun haluaisin. Pentuja myyn mielelläni aktiivisesti yhteyttä pitäville & aktiivisille ja harrastaville ihmisille. Eli Team Kesselin'issä on aina tilaa uusille tiimihenkisille jäsenille. Porukalla kierrämme näyttelyitä, treenaamme yhdessä ja kannustamme toisiamme niin näyttelyissä kuin koepuolellakin. Kasvatinomistajien ei tarvitse olla kiinnostuneita näyttelyistä, mutta toivon, että jokainen kasvattini ainakin muutaman kerran näyttelyissä käy. Kokeisiin kannustan myös osallistumaan ja neuvoa & tukea saa tarvittaessa vaikkapa tokossa, agilityssa tai jäljestyksessä. Vähintään osaan neuvoa mistä apua löytyy, jos laji on itselleni tuntematon. Terveystarkastukset ovat rodulle tärkeitä ja minulle kasvattajana on tärkeää, että kaikki kasvattini terveystutkitaan. Terveysasioissa kannatan muutoinkin ehdotonta avoimuutta. Amstaffi on perusterve rotu ja sellaisena sen haluaisin myös pysyvän. Esimerkiksi iho-ongelmia rodussa on ja itse en iho-ongelmaista koiraa jalostukseen käyttäisi.

Pennunostajaa yritän opastaa niin hyvin kuin mahdollista alkaen ensimmäisestä puhelinsoitosta. Neuvonta toimii luonnollisesti myös luovutuksen jälkeen. Aluksi 24h/vrk ja myöhemminkin aina tarpeen vaatiessa. Kesselin pennut luovutetaan aina rekisteröityinä, tunnistusmerkittyinä & eläinlääkärin tarkastamina kirjallisten hoito-ohjeiden kera. Liitän uudet pennunomistajat myös aina rotuyhdistyksen jäseniksi ja maksan ensimmäisen vuoden jäsenmaksun.

Toistaiseksi viimeisin kasvattamani pentue on P-pentue (Wubi x Petra). Keskityn vuonna 2013 olemaan jo olemassa olevien kasvattieni omistajien tukena ja turvana. Keskityn omiin koiriini ja niiden kanssa harrastamiseen. Keskityn perheeseeni ja itseeni ;)

Jos Kesselin sukuinen amstaffi kiinnostaa, ota yhteyttä. Muutama kasvattaja on kiinnostunut kasvattamaan kasvateillani eli niin Kesselin narttuja kuin Kesselin uroksia tullaan näkemään jalostuskäytössä jatkossakin.

 


E-pentue