Näyttelyt

Martan näyttelytulokset ::: Pertsan näyttelytulokset

Koiranäyttelyt on helppo tapa aloittaa koiraharrastus. tarvitaan vain rekisteröity ja tunnistusmerkitty (tatuointi tai mikrosiru) koira. Mielellään näyttelykelpoinen. Menestys taasen riippuu pääasiassa koira ulkonäöstä, vaikka luonne ja esiintyminenkin vaikuttavat jonkin verran.
Itse aloitin näyttelyissä käymisen vuonna -83 bretoni Timmyllä. Sen kanssa olikin mukava tutustua näyttelyharrastukseen, koska menestystä tuli sopivan tiheästi (PMV-86, 18x ROP)...

Kaikkia koiriani olen näyttelyttänyt, myös niitä "kakkosen" koiria, koska näyttelyreissuilla on hauskaa! Näyttelyissä tapaa tuttuja tai näyttelyihin lähdetään tutulla porukalla viihtymään. 

Koska ilmoittautumismaksut ovat aika suuria, kannattaa koiran kunnostamiseen panostaa. Koiralla on aina paremmat mahdollisuudet menestyä, jos sille opetetaan kuinka kehässä kuuluu esiintyä, myös lihaskunnosta on syytä huolehtia - koira joka on hyvin hoidettu, kiiltäväturkkinen ja lihaksikas, on aina kauniimpi kuin hoitamaton ja valmistelematon rotutoveri.

Pentuluokissa ja match showssa on hyvä käydä harjoittelemassa koiran esittämistä ja totuttamassa pentua näyttelyjuttuihin, joita on mm. kauniisti seisominen tuomarin tutkiessa, hyppimättä liikkuminen ravissa ja käynnissä, sekä hampaiden näyttö.

Match showt ovat epävirallisia näyttelyitä joihin voi usein osallistua myös rekisteröimättömän tai sekarotuisen kanssa. Match showssa arvostetaan nimenomaan koiran esiintymistä, luonnetta ja hoidettua ulkonäköä, joten myös rotumääritelmään sopimaton voi menestyä. Match showt ovat, tai niiden tulisi olla, leikkimielisiä tilaisuuksia.

Virallisissa näyttelyissä tuomari vertaa koiraa rotumääritelmään ja antaa palkinnon sen mukaan kuinka hyvin koira rotumääritelmän täyttää. Laatuarvosanat ovat Erinomainen (ERI), Erittäin hyvä (EH), Hyvä (H) jne.
Näyttelysäännöt ja rotumääritelmät löytyvät Suomen Kennelliiton kotisivuilta (www.kennelliitto.fi).


Martta