Vesipelastus (VEPE)

Vesipelastus on nöffien ja lansujen rodunomainen laji, mutta se sopii kaikille uimisesta ja ihmisistä pitäville koirille. Aivan pienillä koirilla voimat eivät ehkä riitä veneen vetoon ja hukkuvan pelastamiseen, vaikka intoa riittäisikin, mutta keskikokoiset ja isot jaksavat kyllä.

Harrastusta vaikeuttavat harjoituspaikkojen puute – koirille sallittuja rantoja on niukasti =o( Omat ongelmansa aiheuttavat myös levät, sinilevien esiintymistä voit seurata esimerkiksi Suomen Ympäristökeskuksen nettisivuilta.

Vepeä voi harrastaa itsekseenkin, mutta jos laji alkaa suuremmin kiinnostaa, kannattaa liittyä lajia harrastavaan koirakerhoon. Itse olen treenannut vaihtelevalla aktiivisuudella jo vuosia Lauttasaaren Koirakerhon vepeaktiivien kanssa, mutta säännöllistä vepetreeniä ei LKK:ssa tällä hetkellä ole.
Lisätietoja vepeilystä löytyy esim. nöffien ja lansujen kotisivuilta.

Vesipelastuskokeessa 

  1. Hypätään veneestä ja uidaan rantaan (alokasluokassa/soveltuvuuskokeessa 50m). 

  2. Toisena suorituksena on esineen vienti 30m:n päässä olevaan veneen luo. Koira lähtee rannalta. Esine on oma, ylituomarin hyväksymä. 

  3. Kolmas osio on veneen nouto 30m. Koira lähtee rannalta. 

  4. Neljäs ja viimeinen suoritus on hukkuvan pelastus. Matka alokas/sovessa on 30m. Pelastettava pudottautuu veneestä 30m:n päässä rannasta ja koira lähetetään rannasta käsin pelastamaan pelästyneesti räpiköivä hukkuva.

Landseerien ja Newfoundlandinkoirien ei tarvitse suorittaa soveltuvuuskoetta, ja 6-12kk ikäisille edellä mainitun rotuisille on junioriluokka, joka on epävirallinen. Kaikkien muiden rotujen on suoritettava hyväksytysti soveltuvuuskoe (vähintään 3.tulos) päästäkseen alokasluokkaan. Soveltuvuuskokeen saa uusia kerran, mutta jos ei toisellakaan kerralla suoritusta hyväksytä, on ura koerintamalla ohitse jo ennen kuin on kunnolla alkanutkaan.

Avoimessa ja voittajaluokassa liikkeet vaikeutuvat ja/tai suoritusajat lyhenevät.

Suomen Kennelliitosta voit tilata VESIPELASTUSKOKEEN (VEPE) SÄÄNNÖT JA OHJEET kirjasen.