Amstaffipennun käyttöohjeet

Kennel Kesselin

RUOKINTA
Pentusi on syönyt 4 kertaa päivässä mm:

  • PENNUILLE TARKOITETTUJA kuivamuonia aluksi liotettuna, myöhemmin kuivana tai muuhun ruokaan sekoitettuna (Esim. Eukanuba)
  • Raakaa jauhettua broilerin siipeä
  • Raakaa luineen jauhettua broileria
  • Raakaa naudan mahaa
  • Raakaa jauhelihaa (sika-nauta)
  • Raakoja ja kypsiä sisäelimiä (maksa, sydän, munuaiset)
  • Kermaviiliä, piimää, raejuustoa, juustonpaloja
  • Kuivaa leipää, koirankeksejä
  • Naudan luita ja rustoja raakoina (puuhaluita)
  • Kasviöljyä, voita, läskiä

Kehotan ruokkimaan pentua koko kasvuajan hyvälaatuisella suurien rotujen (large breed) pennuille/junioreille tarkoitetulla kuivamuonalla. Tai yhdistelmällä, jossa vähintään 1/3 kuivamuonaa ja loput monipuolista kotiruokaa (riisiä/pastaa/perunaa + lihaa/kalaa/kanaa/kananmunaa + rasvaa). Myös raakaruokinta on koiralle terveellinen vaihtoehto, jos siihen viitsii perehtyä.
Hyvälaatuisen kuivamuonan syöttäminen (väh.1/3) takaa vitamiinien ja hivenaineiden riittävän saannin, jolloin lisäkalkkia EI SAA antaa, ja lisävitamiineja ei tarvita. (C-vitamiinia voi antaa, siitä ei ole haittaa kohtuudella syötettynä.) Pääasiassa ns. kotiruokaa syövälle voi antaa lisäravinteita; merilevää, biotiinia, valkosipulia, nivelliukasteita (glukosamiini, MSM). Muista myös varsinkin talviaikaan RASVAHAPPOVALMISTEET (Viacutan, Doils, lohiöljy, pellavasiemenöljy -eri öljyjä kannattaa vaihdella).

PENTU ON PIDETTÄVÄ HOIKKANA KOKO KASVUAJAN, LIHAVALLA PENNULLA ON SUURI RISKI SAIRASTUA NIVELVAIVOIHIN!
Sopiva kasvuvauhti amstaffin pennulle on 800-1000g/viikko.

MADOTUKSET & ROKOTUKSET
Lähtiessään kennelistämme pentu on madotettu 3 kertaa (2, 4 ja 6 viikkoisena). Seuraavat madotukset on tehtävä noin viikkoa ennen rokotuksia, jotka annetaan 12 ja 16 viikon iässä. Jatkossa koira madotetaan tarpeen mukaan, vähintään 2 kertaa vuodessa. (Hyviä matolääkkeitä esim. Axilur, Flubenol, Drontal, Nemavet.) Matolääkkeen merkkiä (tarkista vaikuttava aine) kannattaa vaihdella silloin tällöin.

KYNSIEN LEIKKAAMINEN
Koiran kynnet on ehdottomasti leikattava viikoittain. Pidä kynnet lyhyenä alusta asti - pitkät kynnet tuntuvat koirasta ikäviltä ja voivat muuttaa tassun asentoa.

KAULAPANTA JA TALUTIN
Leveä kaulapanta tai talutusvaljaat ja tukeva nahkatalutin (ei "flexi"-remmiä) on hyvä perusvarustus pennulle. Koulutusvaiheessa ja myöhemmin koulutustilanteissa voi käyttää kiristävää koulutuskaulainta(ketju/nahka). Näyttelyissä (kun koira on "hanskassa") käytetään eleganttia näyttelytalutinta tai ohutta (snake)ketjua yhdistettynä siroon hihnaan.

LIIKUNTA
Pennulle annetaan runsaasti monipuolista liikuntaa kasvuaikana jotta lihaksisto vahvistuu ja koordinaatio kehittyy toivotulla tavalla. Liikuntaa metsissä, pelloilla, kävelyteillä. Leikkituokioita samanvahvuisten pentujen tai kilttien aikuisten kanssa. Vältä metsiä, joissa putoamisvaara; pentu kiipeää korkeille kallioille, mutta saattaa kiireissään hypätä liian korkealta ja loukkaantua. Vältä liian rajuja leikkejä isompien rajujen koirien kanssa loukkaantumisriskin takia.
PENNUN NIVELET OVAT KASVUVAIHEESSA HYVIN PEHMEÄT JA LOUKKAANTUMINEN VOI AIHEUTTAA PYSYVIÄ VAURIOITA KEHITTYVÄÄN NIVELEEN.

KOULUTUS
Muistathan antaa amstaffillesi ainakin peruskoulutuksen, vaikkeivät tottelevaisuuskokeet kiinnostaisikaan. Hakeudu tarvittaessa paikkakuntasi koirakouluun saamaan neuvoja.

Muista liittyä rotujärjestöön (staffiyhdistys, SBTY), rotua harrastavaan yhdistykseen (amstaffit, SBTY:n alainen) sekä Suomen Kennelliittoon!

Voit aina kääntyä kasvattajan puoleen ongelmissasi, vaikka keskellä yötä, jos hätä on suuri. Pidä muutenkin yhteyttä, haluamme kuulla sinusta ja koirastasi. Jos muutat, älä unohda ilmoittaa uutta osoitettasi ja puhelinnumeroasi myös meille.

PS. Muistathan aina ja kaikkialla, että juuri Sinun koirasi vaikuttaa koko rodun maineeseen niin hyvässä kuin pahassa. Älä anna amstaffisi aiheuttaa vahinkoa muille koirille tai ihmisille. Amstaffi ei useinkaan aikuisena ole koirapuistokoira, älä siis vie sitä puistoon leikkimään vieraiden koirien kanssa ellei se ole poikkeavan sosiaalinen. Vältä muuallakin yhteenottoja muiden koirien kanssa viimeiseen asti, on aivan sama kuka tappelun aloittaa, amstaffi entisenä koiratappelukoirana saattaa saada pahaa jälkeä aikaiseksi!


Elsa ja Pertti