LAISKURIN TREENIPÄIVÄKIRJA 2005

Amstaffi Martta & Susa (se laiskuri)

 

6.1.2005 Loppiaistoko Lauttasaaressa.
Tuomarina Ralf Björklund.

Olin aamusta mukana touhuilemassa tokossa. Martta autossa tylsistymässä. Muutaman kerran käytiin ulkona pissikierroksella ja samalla otin ekalla kerralla pikkasen seuraamista, muutaman maahanmenon, seisomisen, luoksetulon (suoraan) ja noudon.

Avoin alkoi n. 12.30, jolloin Martta oli ehtinyt muhia autossa nelisen tuntia. Ei yhtään hullumpi asia, oli aika innokas tekemään kaikenlaista. Olosuhteet Larun hallissa olivat ihanteelliset. Ei kovin paljon yleisöä, eikä suuremmin häiriöitä. Toki Marttaa aina kiinnostaa mitä kehän ulkopuolella tapahtuu, vaikkei siellä mitään ihmeellistä tapahtuisikaan.

Otin koiran autosta hetkeä ennen luokan alkua ja komensin maahan vierelleni, seistiin kehän läheisyydessä.

Maahanmenoon mentiin hyvässä järjestyksessä ja komensin koiran maahan myös alkuhöpinöiden ajaksi, mikä tuntui hyvältä ratkaisulta, koira oli hyvin rauhallinen. Juuri ennen liikkeenalkua vieruskaveri alkoi touhuta jotain, ja sitä piti Martankin katsoa. Kun tuli maahan-käsky, oli Martta hiukan vinossa ja levoton, päästi pienen äänenkin protestiksi, mutta jäi sitten makaamaan suht rauhallisena, eikä edes pahasti vinossa.

Maahanmenon aikana oli muutaman kerran venyttänyt itseään, siitä 9,5.

Omaa vuoroaan laitoin Martan taas odottamaan autoon. Edellisen koiran tehdessä toiseksi viimeistä liikettä, otin koiran autosta ja seurautin patukalla innostaen muutaman metrin, riehutin ja otin muutaman virittävän maahanmenon, josta patukkapalkka. Kehään seuraten.

Seuraamisessa noudatin miettimääni kaavaa ja yritin itse liikkua liioitellunkin rauhallisesti ja tuijottaa eteeni luottaen, että koira kyllä tulee mukana. Alkuseuraaminen olikin ihan hyvää, mutta ensimmäisessä istumisessa Martta oli hiukan liian edessä, eikä istunut. Sen jälkeen liike hajosi. Koira ei enää tehnyt tarkkaa seuraamista vaan haahuili liian edessä ja liike aukesi myös sivusuunnassa. Juoksu meni melko hyvin, tosin koira hiukan liian edessä ja lopun täyskäännös olisi saanut olla tiiviimpi. Istui suht nopeasti lopussa, mutta jäi hiukan vinoon. 7,5.

Maahanmenossa sanoin käskyn suunnitellun rauhallisesti, mutta jämptisti, mutta koira jäi istumaan. Kun käännyin ja lähdin tulemaan kohti, meni maahan. 0.

Luoksetulossa reipas vauhti. Annoin normaaliäänellä "seiso"-käskyn, jota koira ei totellut, ei mainittavasti edes hidastanut. Tuli suoraan sivulle niin kuin pitikin, mutta saisi istua vielä suorempaan. 5.

Seisomisessa oli ongelmia. Tein kuten olin suunnitellut eli katsoin koiraan antaessani käskyn hyvin rauhallisella äänellä. Pysähtyi melko hyvin, mutta oli levottoman oloinen ja vaati aika pitkän katsetehosteen, ennen kuin olin varma, että pysähtyi. Pysyi paikallaan siihen asti kun olin siirtymisessä koiran taakse melkein sen kohdalla ja sitten alkoi pyörtää mukaan, ja lähti seuraamaan. 0.

Noutaminen ihan ok, mutta kapula lipsahti palautuksessa koiran suusta, liukui koiran edellä metrin verran, jonka jälkeen Martta koppasi sen vauhdista takaisin suuhunsa ja palautti melko kauniisti suoraan sivulle. Pureskelua kuulemma oli, vaan en minä vaan huomannut ;o) 7.

Kauko-ohjaus. Hmmm. Liikkeenohjaajalla ei ollut näyttölappuja vaan käskytys hoidettiin suullisesti "käsky-käsky-käsky-käsky"-menetelmällä. Arvasin, että siitä tulee ongelmia, kun on ollut ennnakoimisongelmaa muutenkin. Istumiset ok, eikä tullut pahasti eteenpäin, mutta molemmat maahanmenot tapahtuivat enemmän tai vähemmän liikkeenohjaajan käskystä. 6.

Estehyppy. Innokas hyppy mennessä, "istu"-käskystä kiepsahti ympäri ja tuli istumaan kuono esteen päälle eli liian lähelle, jonka seurauksena takaisin tullessa kopsautti. Palasi suoraan sivulle, josta olen tyytyväinen. Sitä kun ei kuitenkaan ole vielä niin kauhean paljon treenattu. 7,5.

Kokonaisvaikutus kohtuullinen 7.

Tuomarin mielestä meni huonosti, mun mielestä ihan kohtuullisen kivasti. Vaikka tulos 112,5p. ja AVO3 ei tietenkään mikään hurraamisen arvoinen ole.

Seuraava koe sunnuntaina 9.1. jota ennen ei pahemmin ehdi treenailla, enkä oikein keksi treenaamisen aihettakaan. Pientä hiomista vaan tarvittaisiin, että alkaisi niitä ykkösiä ropista.

 

9.1.2005 Mäntsälässä tokoilemassa.
Tuomarina Juha Kurtti.

Aamusella väsytti, mutta kun ei luvattua myrskyäkään näkynyt, niin lähdinpä Martan kanssa tokoilemaan Mäntsälään. Matkaan menikin vain puoli tuntia eli oltiin paikalla liki tuntia etuajassa. Ulkoilutin koiran ja paikoitin sen häkkiin odottelemaan. Parkkihalli oli valoisa, tilava ja lämmin.

Varttia ennen kehää otin koiran häkistä ja käytiin vielä pikapissalla. Kehää silmälläpitäen ja koira maahan komennettuna odottelin paikallamakuun alkamista.

Klo 10 koirat kehään. Martta rauhallinen. Komensin maahan alkuhöpinöiden ajaksi. Edelleen rauhallinen. Loistavaa. Ja kymppi tuli eli ilmeisen rauhallinen oli koko suoritus.

Häkkiin odottamaan omaa vuoroa, Martta oli luokan viimeisenä seitsemästä koirasta.

Viimeistä edellisen parin suorittaessa kauko-ohjausta otin koiran häkistä ja teetin muutaman maahanmenon ja pikkasen seuraamista, palkitsin riehuttamalla mokkamotskarilla.

Kehään koira innokkaana. Seuraamisessa yritin pysyä rauhallisena ja tuijottaa eteeni. Koira seurasi hyvin, istui kohtuullisen nopeasti pysähdyksissä ja piti hyvin paikkansa. Ainoastaan juoksussa erkani hieman liian eteen. Tuloksena 9,5, Martan kaikkien aikojen parhaat seuraamispisteet =o)

Maahanmeno ei maita. Ensimmäinen käsky eteentuijottaen, vilkaisin taakseni, koira istui. Toinen käsky, ei elettäkään maahanmenoon. Keskeytin liikkeen ja annoin kolmannen käskyn, jolla Martta meni maahan. Kun lähestyin singahti ilmaan ja poispäin pellehypyllä, jota ei ole tehnyt enää pitkään aikaan. Kutsuin sivulle ja rauhoitin tilanteen. 0.

Luoksetulo oli nopea, kuin tykinsuusta, mutta odotellessa oli levoton, vinkui hiukan. Ja "seiso"-käskyllä ei ollut juuri mitään vaikutusta - no ehkä vähän hidasti. 5.

Seisominen tuotti vaikeuksia. Annoin rauhallisen ja pitkän käskyn katseen kera, hidasti, mutta hiippaili. Jatkoin katselemista ja pysähtyihän se viimein, mutta aika pitkäksi meni ja aika tehostettu oli käsky. Pysyi nyt hyvin asennossa taakse siirtymisen ja paluun ajan. Pitkästä perässä kävelystä johtuen 6.

Noutaminen. Malttoi hyvin odottaa käskyä pysyen tiukassa katsekontaktissa. Odotutin ehkä hieman liian pitkään ennen kuin annoin käskyn. Haukahti lähtiessään. Nouti innolla. Hyppäsi kapulalle ja palauttaessa tuli kovaa, juoksi hieman ohi ja luovutti sivulla. Mukana myös pureskelua. Olisi saanut tulla ilman ohijuoksua sivulle. 8,5.

Kauko-ohjauksessa testattiin ohjaajan hermojen hallintaa. Koiraa jätettäessä meni hitaasti maahan kauniilla käskyllä. Nousi istumaan yhdellä rauhallisella käskyllä, mutta hi-taas-ti. Pysyi nyt hyvin asennossa, ei pienintäkään ennakointia. Mutta rauhallisella ja selkeällä käskyllä meni hitaasti myös maahan. Sama toistamiseen. Rauhallinen käskytys, hitaasti istumaan, pysyi istumassa. Napakampi käsky ja hieman ensimmäistä nopeampi maahanmeno. Lopussa istumaan nousu olisi myös saanut olla nopeampi. Mutta kokonaisuutena olen tyytyväinen tähän. Ei tuumaakaan eteenpäin! Ja jokainen asennonvaihto tarvitsi vain yhden käskyn. 7,5.

Hyppyyn viritin. Pidin pannasta ja kerroin, että seuraavaksi hypitään. Komensin odottamaan. Ja koirahan odotti. Liikaakin. Ei lähtenyt hyppyyn ensimmäisellä käskyllä vaan katseli kaikessa rauhassa mitä kehän ulkopuolella tapahtui. Toisella käskyllä puhtaasti yli, kaunis istuminen hiukan liian lähelle estettä, kuitenkin puhdas hyppy takaisinkin päin. 7,5.

Kokonaisvaikutus 9, tuomari piti Martasta kovasti =o)

Yhteispisteet 139,5 eli puoli pistettä jäi uupumaan kakkostuloksesta, mutta sama se, kun ei ykköstä tullut. Ihan hyvällä mielellä kuitenkin. Martta oli iloinen ja reipas. Ei kisaaminen pahalta tuntunut, eikä kaduttanut, että en jäänyt aamulla nukkumaan.

Martan pistemäärä oli avoimen seitsemästä koirasta neljänneksi paras.

 

23.1.2005 TOKO Salossa.
Tuomarina Kaisa Poutanen.

Kaijan kanssa ajeltiin yhtä matkaa, kisaamassa Arska ja Martta. Koepaikka lämmin parkkihalli. Kehät siistit ja hyvänkokoiset. Järjestelyt toimivat, mutta koira vaan ei toiminut.

Pitkästä aikaa kunnon rimanalitus! 86,5p. AVO 0.

Paikalla makaaminen ihan ok, rauhallinen. 9,5.

Seuraaminen oli ajoittain sitä mihin olen tottunut treeneissä eli hyvää. Hillitsin hermoni mielestäni ihan hyvin ja käyttäydyin rauhallisesti, mutta koira vaan haahuili. 5,5.

Maahanmenoa ei tapahtunut. Luoksetulossa ei pysähtynyt ja tuli kiertoteitse luokse, seisomaankaan ei jäänyt eli kolmen sarja nollia.

Noutamisessakin pelleili, joka on todella harvinaista. 5.

Kauko-ohjauksessa tuli eteenpäin, ei malttanut pitää asentoa. Kaikki pielessä. 5.

Vapaa estehyppy. Hyppäs vasta toisella käskyllä. 7,5.

Kokonaisvaikutus säälistä seiska. Voi jeesus, että piti Saloon asti lähteä törttöilemään.

Arskalla meni sentäs pikkasen paremmin, vaikka ei sekään omalle tasolleen yltänyt.

 

13.3.2005 TuplaTOKO Tampereella.
Tuomarit Reija Puolakka ja Marita Packalén.

Reissattiin alkumatka kahdella autolla; Kaija ja Arska & minä Martan kanssa. Mutta kun meidän auto hajosi Hämeenlinnan kohdalla, poimi Kaija meidät kyytiin. Koepaikalla oltiin hyvissä ajoin, noin tuntia ennen kokeen alkua. Parkkihalli, sama kuin viime vuonna. Silloin Martta teki kaksi hyvää kakkostulosta. Ja toiveet olivat nyt aika korkealla.

Koirat majoitettiin häkkeihinsä, mutta odotteluaika ei Martalla ainakaan ollut kovin pitkä. Sekaannuksen takia Martta oli merkitty molempiin kehiin yhtaikaa. Mentiin ensin Packalénin kehään paikallamakuuseen ja sieltä lähes suoraan Puolakan kehään paikallamakuuseen. Sillä aikaa yksittäiset alkoivat ekassa kehässä ja Martta teki yksittäissuoritukset oman ryhmänsä lopussa, ja taas oli hilkulla, että olisi pitänyt olla toisessakin kehässä samanaikaisesti tekemässä yksittäisiä. No ei ehtinyt pahasti hermostuttaa, kun edes takas kiiruhdin.

Paikallamakuut molemmissa kehissä mallikkaita. Vinkuminen on vähentynyt tosi paljon eli nyt ei vinkunut kummassakaan kehässä ja oli muutenkin rauhallinen. 2 x 10p.

Yksittäisliikkeet/Packalén:

Seuraaminen olisi saanut olla vieläkin tarkempaa. Käännöksissä aukesi hieman ja ihan koko aikaa ei kontakti kestänyt. Ajoittain seuraaminen oli todella mallikasta, mutta kestävyyttä pitää saada lisää. Istumisetkin voisivat tapahtua nopeammin. 8,5.

Maahanmenossa tarvittiin tuplakäsky, 8.

Luoksetulo meni läpijuoksuksi, ei edes yrittänyt pysähtyä, yritin käyttää pelkkää käsimerkkiä. 5.

Seisomisessa annoin vahvisteen katseella ja lopussa asento ei täysin pysynyt. 8.

Nouto oli Marttamaisen vauhdikas. Pureskelua oli ennen luovutusta. Luovutus sivulla. 10.

Kauko-ohjauksessa ei asento kestänyt, vaan meni maahan omia aikojaan. 7.

Hyppy oli mallikas. 10. (Itse kuulin kyllä rapsahduksen menohypyssä, mutta jos ei se tuomarin mielestä ollut kosketus, niin en ala vänkäämään.)

Kokonaisvaikutus 8. Suoritus olisi saanut kokonaisuudessaan olla hallitumpi. Nyt koira oli kovin innokas ja sitä joutui hiukkasen toppuuttelemaan, että se pysyi näpeissä.

163p. AVO 1.

Yksittäisliikkeet/Puolakka:

Seuraamisessa koira ei ollut ihan hereillä. Vaikutti siltä kun olisi pohdiskellut, että mehän tehtiin tämä jo, mitä tätä uusimaan. Ajoittain ihan mallikasta, mutta suurimman osan aikaa olisi saanut olla tiivimpää ja innokkaampaa. 7.

Maahanmenossa varmistelin taas tuplakäskyn verran. 7.

Luoksetulossa yritin käsimerkillä pysäytystä, ei pysähtynyt, mutta hidasti selvästi. Suhautin sivulle-käskyn, jonka tuomari tulkitsi lisäkäskyksi - ja sitä se tietty olikin, kun koira ei kerran pysähtynyt eli nolla napsahti.

Seisomisessa pysähdys hieno, mutta ei asento ei kestänyt taaskaan taaksesiirtymistä vaan koira kääntyi katsomaan. 6.

Noutaminen oli muuten mallikas, mutta lähdössä taisi olla riemunkiljahdus ja lopussa taas ennen luovutusta se parin sekunnin pureskelu. 9.

Kauko-ohjaus oli Martaksi mallisuoritus. Ei senttiäkään eteenpäin. Rauhalliset ja varmat asennonvaihdot ja pysyi vaaditun ajan asennossa. Hiukan vauhdikkaampi saisi olla, mutta en uskaltanut riskeerata vaan annoin käskyt liioitellunkin rau-hal-li-ses-ti. 9.

Hyppy hieno. En edes minä kuulut mitään ylimääräisiä ääniä. 10.

Kokonaisvaikutus 8. Varsinkin alussa koira oli haluton. Yksi kisa päivässä riittää ilmeisesti sen mielestä. Ainakin jos tahti on näin kova, että kehien välillä ei ehdi rentoutua ja virittäytyä uudestaan, vaan joutuu rynnimään kehästä toiseen.

Yhteensä 143p. AVO 2.

 

13.4.2005

Treeneissä keskitytty Tampereen jälkeen pääasiassa kolmen suoraan; Liikkeestä maahanmeno, luoksetulo ja sen pysähdys sekä liikkeestä seisominen. Lisäksi on hiottu seuraamista aina vaan paremmaksi. Otettu silloin tällöin rauhallisia noutoja, että liika into jäisi vähemmälle. Ja kaikkia muitakin liikkeitä on treenattu harvakseltaan. Avoimen liikkeitä. Voittajan liikkeistä ainoastaan kauko-ohjauksen tekniikkaa on pikkuhiljaa alettu opettaa eli makuulta seisomaan ja takaisin maahan ilman eteenpäin liikkumista, etenemme rau-hal-li-ses-ti.

Nyt kaksi avoimen ykköstä plakkarissa. Nyt ei voi enää lopettaa kesken eli se kolmaskin on saatava, että saadaan koulari TK2.

Kolmen suoraa olen treenannut ajatuksella lähes joka päivä. Innokasta nopeaa maahanmenoa, jämptiä seisahtamista seuraamisesta. Palkkana narupalloriehumista.

Luoksetulossa olen nyt toistanut pysäytystä pallolla. Jätin käskyn kokonaan pois ja aloin ainoastaan tekemään heittoliikkeen. Pyrkimys on se, että treeneissä koira alkaa jopa ennakoida pysähdystä. Luotan siihen, että kokeessa koira käy sen verran kuumempana, ettei hidastelu tule olemaan ongelma. Toisinaan teen heittoliikkeen ja viiveellä heitän pallon, kun koira pysähtyy. Olen myös vaihdellut matkaa. Lyhyemmältä matkalta pysähtyy jo tosi nätisti, mutta pitkällä matkalla, kun saa tarpeeksi kovan vauhdin päälle, niin tuottaa vielä ongelmia. Palkannut en ole, ellei pysähdys ole aivan toivotunlainen.

Martta on nyt ilmoitettu huhtikuussa kahteen kokeeseen avoimeen luokkaan toiveena saada viimeinen ykkönen. Jos niin käy, on ensimmäinen voittajaluokan koe vappuna Lauttasaaressa. En aio voittajanliikkeitä alkaa hiomaan ennen kuin TK2 on totta, mutta aikanaan tehtiin niin paljon treeniä ruudun ja noutojen kanssa, että eiköhän ne ole aika helposti kaivettavissa esiin.

Ennen vappua tarkoitus treenata voittajaluokan noutoja, varsinkin rauhoittaa tunnistusnoutoa. Ja muistutella mieliin ruudun suoritus.0

Mikäli ykkönen ei tule kahdesta seuraavasta, kisataan näillä näkymin vielä vappunakin avoimessa.

15.4.2005 perjantai.

Korsokoulu Lumon parkkihallissa klo 18.

Koulutuksen jälkeen otin Martan kanssa kolmen sarjaa muutaman kerran. Maahanmeno ok, luoksetulo ja seisominen lyhyeltä matkalta ok, seisominen ok.

 

16.4.2005 lauantai

Pieni möllitoko rottiksille Lumon parkkihallissa klo 9.

Sen jälkeen otin kehässä Martan kanssa avoimen liikkeet. Seuraaminen ok, paitsi kun tultiin lähelle "yleisöä", kontakti herpaantui. Maahanmeno ei onnistunut, tarjosi istumista. Mitään sanomatta otin uudestaan ja toisella onnistui.

Luoksetulossa sama juttu. Ensimmäisellä otolla seisominen meni pitkäksi, jätin palkkaamatta ja otin uudestaan, nappisuoritus.

Seisominen ok, mutta edelleen loppu on hieman epävarma. Kyllä on vaikeaa seistä paikallaan, kun mamma kiertää selän takana lenkin.

Nouto ok.

Kauko-ohjaus ok, nopeutta saisi tietty olla lisää, mutta ennemmin rauhallinen ja etenemätön, jos kaikkea ei voi saada.

Hyppy ok.

Lisäksi hyppynouto, joka sekin ihan mallikas.

Vedettiin myös BH-tottisliikkeet lävitse isovillis Ringon parina.

Huomenna Inkoon TOKO, toivottavasti on hieno ilma.

 

17.4.2005 sunnuntai klo 11 TOKO Inkoo
tuomari: Ralf Björklund.

Ilma aurinkoinen ja lämmin. Kenttä kuiva hiekka.

Käytiin sitten taas tokoilemassa. Ei ole vieläkään Martalla TK2 titteliä nimensä edessä.

Itse taas aiheutin varmaan suurimman osan pistemenetyksistä. Tai siis kaikki syy on tietysti minun.

Idioottina iski laiskuus. Ja väärässä paikassa. Jaksoin ilmoittaa Martan kokeeseen Inkooseen (jossa mun piti alun perin liikkeenohjata, mutta manguin järjestäjältä, että saan kisata, ja hommasin sijaisen itselleni), jaksoin treenata, jaksoin nousta sunnuntaiaamuna ja ajaa Inkooseen (tunti). Mutta en jaksanut ottaa autosta häkkiä ja kantaa sitä sataa metriä, vaan otin vain koiran ja reppujakkaran & tallustin kehän laidalle seurustelemaan tuttujen kanssa. Omaa vuoroa odotellessa Martta istui, seisoi, makaili ja vinkui. Minä kielsin vinkumasta, komensin milloin mistäkin, ohimennen rapsuttelin ja syötin makupaloja. VÄÄRIN, VÄÄRIN.

Oikein olisi ollut jättää koira autoon tai raahata häkki kehälle ja paikoittaa koira siihen kaikessa rauhassa omaa vuoroaan odottamaan.

Virhe siis tehtiin ja pisteissähän se näkyi.

Paikallaolossa koira vinkui alusta loppuun, 7.
Seuraaminen oli aluksi kympin arvoista (jopa tuomarin mielestä), mutta juoksussa koira erkani ja siitä eteenpäin seuraaminen oli ihan ala-arvoista. Jouduin jopa antamaan lisäkäskyn, kun alkoi vaikuttaa siltä, että koira lähtee kehästä läheiseen metikköön lenkille. Ei kontaktista tietoakaan, alun jälkeen. Aivan järkky esitys.Keskiarvo 6,5.
Maahanmeno meni pieleen, ekasta käskystä vain istumaan, sen jälkeen nollasin liikkeen ja varmistin, että toisella käskyllä koira myös menee maahan. Eli pysähdyin, käännyin koiraa kohti ja annoin toisen käskyn. Meni maahan.
Luoksetulossa treeneissä olen nyt heitellyt palloa koiran yli saadakseni sen pysähtymään puolessavälissä seisomaan. Eli pyrkinyt pysäyttämään koiran kesken matkan heittoliikkeellä, ilman sanallista käskyä. No eihän se kokeessa tietenkään pysähtynyt, mutta ei myöskään hidastanut, vaan tuli luokse ja sai siis maksimipisteet läpijuoksusta eli 5.
Seisominen liikkeestä on taas mennyt hiippailuksi. Olen joutunut katseella tukemaan käskyä, niin nytkin eli ei pysähtynyt kuin seinään. Mutta loppu mokasi loputkin, kun ei kestänyt taaksesiirtymistä, vaan kääntyi ohittaessani mukaan ja hiippaili perässäni. Nolla.
Noutaminenkin meni pieleen, ilmeisesti epäonnistunut seisominen aiheutti sen, että koira sekoili noudossakin. Hyvä alku. Tosin vingahti lähtiessään noutoon. Hyvin kapulalle, ja puoleenväliin takaspäinkin, mutta sitten meni minusta ohi sivulletulon sijaan ja jäi hiimailemaan jonnekin takaoikealle. Lopuksi jäi seisomaan parin metrin päähän kapula suussa ja aikansa toljotettuaan pudotti kapulan. Yleensä ei ole ongelmia noudossa ollut, niin en oikein osannut tehdä mitään. Nolla.
Kauko-ohjaus sujuikin sitten mallikkaasti. Olin jo sen verran kiukkuinen, että Martta katsoi aiheelliseksi pysyä paikallaan ja vaihtaa asennot ihan kiltisti. Tuomari toivoi ripeämpiä asennonvaihtoja. Itse olin tosi tyytyväinen rauhalliseen toimintaan, koira pysyy paremmin paikallaan. 7.

Hyppy ees sun taas sujui ihan hyvin. Siitä 9.
Ja kokonaisvaikutus tänään 6. Enempää ei ansaittukaan. Koira oli niin alhaisessa vietissä, ettei pahemmasta väliksi.

Yhteensä ruhtinaalliset 94pistettä. Eli 6 pinnaa vajaa kolmostulos. Ei hurraamista.

Ensi sunnuntaina uudestaan. Ja silloin laiskuus jätettävä kotiin ja toimittava ennen omaa vuoroa niinkuin toimin treeneissäkin, eikä sekoilla ja hermostuttaa koiraa.

Klo 16. Takapihalla hiekalla kokeesta kotiuduttuamme.

Lyhyt seuraaminen, palkkaus patukalla. Koira vireessä. Lisää seuraamista lyhyitä pätkiä hyvällä kontaktilla.

Maahanmeno, palkkaus heittämällä patukka koiran taakse, kun nopea maahanmeno. Toinen kerta kisaliikkeenä. Koira maahan, jätin palkkapatukan koirasta eteenpäin, taaksesiirtyminen ja koiran vierelle, vapautus patukalle.

Luoksetuloja. Koira istumassa. "Tule"-käskyllä kutsu, puolivälissä heittoliike JA "seiso"-käsky, pysähtyi kuin seinään. Palkkasin heittämällä patukan koiran yli. Pari toistoa ja kerran vielä kisaliikkeenä. Tule-seiso-sivulle ja vasta sitten palkkaus patukan kanssa riehuen.

Liikkeestä seisomista vahvistin antamalla käskyn ja samanaikaisesti heitin patukan koiran yli taaksepäin. Kerta riitti ja koira alkoi pysähtyä kuin seinään. Pari toistoa siten, että käsky ilman katsetehostetta, kun pysähtyi välittömästi, patukka lensi palkaksi. Kertaalleen kisaliikkeenä eli käsky, patukka ei lentänytkään vaan kävelin kauemmas, jätin patukan sinne ja palasin koiran lähelle. Kiersin koiran, siirryin taakse, siirryin eteen, kiersin koiran ja koira seisoi tietysti kuin liimattuna, kun palkka oli edessä. Koiran sivulle ja vapautus palkalle.

Noudossa otin yhden paukkunoudon (nakkasin kapulan ja jo samanaikaisesti käskin tuoda. Luovutuksen otin normaalisti sivulla, josta palkka patukalla leikkien. Seuraavaksi normaali treeni. Koira sivulla, kapulan heitto, namipalkka maltista, noutokäsky. Kun koira kapulalla, patukan vilautus, nopea palautus, luovutus sivulla istuen. Ja palkaksi lensi patukka. Ei häiritsevää pureskelua.

Kauko-ohjausta ja hyppyä en ottanut, vaan treeni loppui, mars kotiin ja syömään.

24.4.2005 TOKO Malminkartano.
Tuomari: Reijo Hagström.

Avoimen ykkösen metsästys jatkuu. Ja jatkuu tämän päivän jälkeenkin.

Ilma oli hieno, aurinkoinen ja suht lämmin. Tuuli navakkaa ajoittain.

Kentällä hurjasti väkeä ja lisähäiriönä skeittarit rampillaan leikkimässä.

Toimin suunnitellusti. Martta autossa paikallaoloon asti.

Paikallaolossa rauhallinen mutta vinkui eli oikeammin sanottuna päällisin puolin rauhallinen. 10.

Paikallaolon jälkeen raahasin häkin kentän laidalle ja häkitin Martan. Itse keskityin seurustelemaan vanhojen tuttujen kanssa.

Edellisen koirakon tehdessä viimeisiä liikkeitään otin koiran häkistä, seurautin pienen pätkän ja riehutin patukalla. Patukka taskuun ja kehään. Irrotin hihnan ennen kehäänmenoa. Kai sitä voittajaluokan sisäänmenoa on hyvä harjoitella.

Seuraaminen tuntui tosi hyvältä. Koira piti hienosti kontaktia ja seurasi oikealla paikalla. Myös juoksuosuuden. Hieno homma! Perusasento oli ensimmäisessä istumisessa vino ja viimeisessä käännöksen jälkeen tapahtumat kehän ulkopuolella olivat liian mielenkiintoisia, koiran tarkkaavaisuus herpaantui ja jouduin käskemään istumaan. 8.

Maahanmenoa ei tapahtunut. Istumiseen asti ok, mutta siitä maahan vasta kolmannella käskyllä, kun pysähdyin ja käännyin kohti koiraa =o/ Nolla.

Luoksetulossakin tapahtui hiukan liikaa. Koira lähti liikkeenohjaajan käskystä. Eikä pysähtynyt seisomaan vaikka annoin käskyn sekä suullisesti, että käsimerkillä. Nolla.

Seisominen oli ok siihen asti, kunnes olisi pitänyt ohittaa koira. Koira kääntyi jälleen mukaan. Hitto että voi olla vaikea liike. 6.

Noutamisessa koepaikan rauhattomuus kostautui kenties kaikkein pahiten. Martta oli rauhaton heitettäessä. Kiljaisi kovaa lähtiessään noutoon ja juoksi ohi, pällisteli hetken skeittareita ja muuta yleisöä ja sinä aikana unohti, että jo muutaman kuukauden luovutus on tapahtunut sivulla eikä edessä eli tuli sivun ja edessä luovutuksen välimaastoon. Pureskeli myös istuessaan aika voimakkaasti, ei juurikaan ennen sitä. 7.

Kauko-ohjaus oli toinen liike, missä Martta ei kunnolla pystynyt keskittymään, kun kaikki muu olisi ollut kiinnostavampaa. Molempiin istumisiin tarvittiin lisäkäsky. Ensimmäisessä maahanmenossa liikahti ehkä noin reiden mitan eteenpäin. Myös loppuistumiseen tarvittiin kaksi käskyä. Käytin rauhallisia ja suht hiljaisia käskyjä, ilman käsimerkkejä. 5.

Estehyppy häiriintyi myös. Hyppy hyvä. Mutta vain käväisi istumassa ja hyppäsi saman tien takaisin liikkeenohjaajan käskystä. 5.

Kokonaisvaikutus 6. Pisteet 103. AVO3.

Koira tuntui hyvältä. Vietti oli kohdillaan, mutta ulkopuolisen häiriön sieto ei riittävä sirkuskentälle =o)

Viikon kuluttua uudestaan. Jos saan koirasta irti saman kuin tänään ja paikka on rauhallisempi, se on ykkönen


10.elokuuta 2005

Korsossa Lumon parkkihallissa treenailemassa. Mukana Martta ja isänsä Arska Kaijan kanssa.

Paikallamakuu ja istuminen ok, niissä ei mitään mainitsemisen arvoista.

Seuraamisessa otin normaalia ja hidasta, sivuaskelia, paikallakäännöksiä. Hiukan ajoittain edisti, mutta jätin huomiotta ja palkkasin vain kun oli mieleiselläni paikalla. Innokasta ja kontaktihakuista.

Maahanmenokin sujui. Ensimmäisen maahanmenon palkkasin heittämällä välittömästi patukan koiran taakse ja vapauttamalla sinne. Toisen maahanmenon jälkeen kävelin eteenpäin ja paluumatkalla tiputin patukan, siirryin koiran taakse ja sieltä sivulle. Istumaan ja vapautus patukalle.

Luoksetulo pysähdyksen kera. Ensin kutsuin ihan läheltä ja pysäytin suullisella käskyllä. Heitin palkan koiran yli. Toisella kertaa virallinen matka, pysäytys puolivälissä joka hieman pitkäksi, uusi seisokäsky ja siitä sivulle. Ei palkkaa. Uusinta heti perään. Pysähtyi tosi nätisti, heitin patukan koiralle.

Seisominen oli kelvollinen, katseella varmistelin. Patukan jätin palkaksi eteen. Pysyi hyvin seisomassa siirtyessäni taakse. Koiran luo, istumaan ja vapautus patukalle.

Hyppy muuten ok, mutta ekalla kerralla jäi lähelle estettä esteen takana ja kopautti takaisin hypätessään. Toisella kerralla parempi hyppy takaisinkin päin.

Nouto ok, ehkä hiukan malttamattoman oloinen ennen noutokäskyä, mutta palkkasin namilla käskyn odottamisesta. Metallinoudossa haistoi kerran kapulaa ennen kuin otti suuhun ja toi. Hyppynoudossa pureskelua.

Kauko-ohjauksessa jätin koiran taakse namipussin. Pysyi aivan tiptop paikallaan, vaihtoi asennot ripeästi käskystä, eikä ennakoinut käskyjä. Hieno homma.

Lopuksi otin muutaman ruutuharjoituksen. Ensin jätin pallon ruutuun. Siirryin 25metrin päähän ja käskin ruutuun, kun pallolla, maahan.

Toisella jätin pallon ruutuun, kun menimme poispäin, Kaija otti pallon talteen. Käskin ruutuun ja kun koira oli ruudun keskellä, käskin maahan. Palkkasin juoksemalla perässä ja heittämällä patukan. Hieno homma.

* Luoksetulossa pitää kokeilla jättää lähtöpaikan taakse palkka ja seisomisen jälkeen vapauttaa palkalle. Sitä en muista kokeilleeni, ajatelleeni vain.

* Seisomisessa jämptiä pysähtymistä on vaalittava.

* Maahanmeno on parantunut myös liikkeestä sen jälkeen kun aloin ottaa maahanmenoja ruutuun lähetyksen yhteydessä, jatkettava sitä.

* Tunnistusnoutoa pitäisi ottaa joka kerta, nyt unohtui.


30. elokuuta 2005

Aamusella yhdeksän aikaan parkkipaikalla Urpiaisentien varressa. Kaunis ilma, hetken mielijohde. Makupaloja ei edes mukana, mutta joskushan se on kokeiltava totteleeko koira oikeasti vai vaan namien toivossa.

Otin paikallaoloa sen aikaa mitä kesti rakentaa ruutu ja etsiä auton perästä kapulat. Rauhallisesti Martta makaili.

Seuraaminen oli innokasta ja kontaktihakuista. Yritin katsoa mahdollisimman rentona suoraan eteenpäin ja antaa koiran seurata rauhassa. Sivuaskelien jälkeen rintamasuunnassa toivottavaa. Hetkittäin ajautui seuraamisessa hiukan liian eteen, ei pahasti, mutta hiukan.

Maahanmenoa tarkkailin sivusilmällä, meni varmasti, mutta nopeutta saisi olla enemmän. En puutu siihen nyt toistaiseksi, kun liike on aina ollut herkkä ja ongelmainen meillä. Pääasia, että menee. Ruudussa ja vapaana hulmutessa menee nopeasti maahan, liikkeestä maahanmenossa hidastelee. Lienee kysymys siis siitä, että liikkeestä maahanmenossa on palkka alkuharjoituksissa tullut liian hitaasti – ei ole hyödyttänyt olla nopea. Tai toinen mahdollinen syy on epävarmuus ja ohjaajan rauhoittelu.

Luoksetulossa pysyy rauhallisesti paikallaan käskyä odottamassa. Mutta ei seisahdu. Otin pari liikkeestä seisomista ja siitä sivulletuloa. Lyhensin matkaa, komensin seisomaan ja siirryin itse kauemmas. Seisomisesta sivulle tulee ihan reippaasti. Muistettava kokeilla sitä, että jätän palkan koiran taakse, kutsun, seisahdutan ja vapautan taakse palkalle. Nyt en alkanut kikkailemaan, kun oli jonkinlainen testaus menossa.

Liikkeestä seisominen ok. Pysyi rauhassa paikallaan myös taakse siirtymisen ajan.

Hyppyestettä en jaksanut kaivaa autosta.

Noudot otin sekä puukapulalla, että metallilla, molemmat ok.

Kauko-ohjauksessa pisti ihan lekkeriksi ensin. Palautin paikalleen ja siirryin vain parin metrin päähän. Siitä teki asennonvaihdot ihan jämptisti ja suht nopeastikin. Siirryin viiteen metriin, ja edelleen toimi. Pidin tarkoituksella aika pitkät sekunnit asennonvaihtojen välillä.

Lopuksi käskin istumasta seisomaan ja menin kehumaan. Hieno homma.

Ruutu oli koko treenin ajan rakennettuna parkkiksen toiseen päähän. Mutta seuraamisessakin Martta piti niin tiukkaa kontaktia, ettei huomannut ruudun olemassaoloa.

Yritin ensin virityssanoin saada koiran ymmärtämään, että seuraavaksi on ruutu, ei onnistunut. Helpotin menemällä lähemmäs (ruudussa oli narupallo) ja komensin siitä ruutuun. Ruudussa maahan ja kehut (pallon lisäksi). Ensimmäisen kerran jälkeen meni tietysti hyvin ruutuun, kun tiesi missä se on. Otin kaksi kertaa ruutuun ja siellä maahan. Viimeisellä kerralla vapautin kun saavutti ruudun eli ei maahan. Palkkasin narupalloa heittelemällä ja kivaa tuntui olevan.

Illalla olisi Korsokoulua. Pitää ottaa ainakin häiriönalaisena paikallaoloa, kun on porukkaa paikalla. Ja tunnistusnouto olisi kova sana, jos jollakulla on pulikoita mukana.

Iltasella, klo 19 eteenpäin, Urpiaisentien parkkipaikka.

Luoksetuloja siten että palkka jäi koiran taakse. Aluksi tietysti ongelmana se, ettei koira tule kutsusta luo, kun pitäisi palkasta poispäin tulla, mutta se on pikkujuttu. Tuntuu siis toimivan. Tein kymmenkunta toistoa ja muutaman kerran jälkeen koira tajusi, että kannattaa pysähtyä heti, niin pääsee nopeammin hakemaan palkan. Eli kutsuin, pysäytin ja vapautin palkalle.

Seuraamista, maahanmenoja, metallinoutoa ja muutama ruutuun meno, ruudussa maahan.

Korsokoululaisten kanssa paikallaistuminen ja paikallamakaaminen. Ok.

31.elokuuta 2005
Koneen kenttä, Munkkiniemi. Suurimmaksi osaksi nurmella, tunnaria hiekalla.

Häiriönä ja seurana pari edistynyttä kettupörriäistä (VOI&EVL).

Aluksi paikallaolot, istuminen ja makuu häirittynä. Istuminen oli tyylikäs suoritus, kertaalleen kävin namilla palkkaamassa, kun istui niin hienosti ja rauhallisena. Paikallamakuussa pientä vinkumista ja levottomuutta. Loppua kohden rauhoittui, jopa liikaa, pisti pään tassujen päälle, silmät kiinni ja kävi nukkumaan. No ei ainakaan vinkunut =o)

Avoimen liikkeet noutoa ja hyppyä lukuun ottamatta. Liikkeenohjaajaa apuna käyttäen. Seuraamisessa kulki hiukan liian edessä. Ensimmäisessä pysähdyksessä nuuhki maata ja unohti istua, muistutin mitä ollaan tekemässä ja koira sai hepulin, jonka jälkeen uusi käsky ja alkoi sujua. Seurasi hyvin kontaktia pitäen, hiukan liian edessä. Istumiset riittävän nopeita, osassa pientä vinoutta. Hidas ja juoksu ok. Käännökset riittävän tiiviit.

Maahanmeno liikkeestä niin hidas, että annoin toisen käskyn, jota totteli. Loppu ok.

Luoksetulossa jätin namit koiran selän taakse. Häiriönä irtokoira minun takanani. Kutsuin silti. Tuli miljoonaa ja olin jo varma, että menee läpi ja painattaa samaa vauhtia häiriön luo, mutta pysähtyi käskyllä seisomaan kohtuullisen hyvin ja seisoi varman oloisesti. Vapautin taakse palkalle.

Seisomisessa vaatii katsetehostuksen, eikä edelleenkään kestä taaksesiirtymistä ilman kannustuskäskyä =o/

Kauko-ohjauksessa suurin ongelma nyt ennakoiminen. Ei malta pitää asentoa, vaan vaatii kannustusta muutaman sekunnin jälkeen. Vaihtaa asentoa nyt kyllä yhdellä käskyllä ja riittävän nopeasti, eikä tule eteenpäin.

Kolme ruutuunlähetystä otin. Kaksi ensimmäistä niin, että koira näki patukan laittamisen ruutuun. Meni nätisti ruutuun, ekalla ei malttanut mennä maahan, toisella sekin osio siisti. Kolmannella kerralla kävin ruudussa, mutten jättänyt sinne mitään. Meni nätisti ruutuun ja miettimättä maahan, vaikkei palkka ruudussa ollutkaan. Palkkasin heittämällä patukan ja otin muutaman maahanmenon koiran höseltäessä patukka suussa. Siinä vireessä maahanmenot sujuvat tosi hienosti ja nopeasti.

Hiekkakentällä yritettiin tunnaria. Ja tosiaan yritettiin. Mutta ei onnistunut. Kokeilin laittaa oikean päälle namin, koira tietty söi namin ja muutaman kerran toikin oikean, mutta ilmeisen vahingossa. Muilla kerroilla otti namin ja toi kaikki muut kapulat paitsi oman =o(

Vaikka laittaisi vain kaksi kapulaa, ottaa sattumanvaraisesti jommankumman.

Kokeiltiin laittaa oma ensimmäiseksi, muut metrin päähän kauemmas, ohitti oman ja valitsi jonkun vääristä.

Ajatuksia? Ei mitään järkevää tai uutta. Voisi kokeilla väärien kiinnittämistä maahan, mutta kokeilisi varmaan ottaa niitä eli tekisi periaatteessa saman virheen. Ehkä kokeilen voidella väärät sinapilla tai jollain muulla ällötyksellä, oikea sekaan ja jos tuo sen, kunnon palkka.

Otin vielä metallinoudon ja tasamaanoudon. Liikkeenohjaajan käskytys kuumensi koiraa noudossa niin paljon, että ulvaisi lähtiessään noutoon, vaikka kuinka rauhallisen käskyn olisin antanut.

2. syyskuuta 2005

Kiinnitin väärät tunnistusnoutokapulat nippusiteillä kiinni kompostiaidan palaseen. Kokeilin pari kertaa, ja tietysti Martta ei edes yrittänyt noutaa kiiinnitettyjä kapuloita vaan vain oikean =o)

7.9.2005
Treenaamassa kettupörriäisten ja Arskapapan kanssa Lauttasaaren hiekkakentällä.

Harvinaisen epäonnistunut treeni, johon ei edes oikein löytynyt syytä. Paikallaistuminen ja paikallamakaaminen olivat oikeastaan ainoat ilonaiheet. Seuraaminen oli positiivinen kokemus, melko iloista ja paikkansa pitävää alun kommellusten jälkeen.
Sen sijaan maahameno ja seisominen tökkivät molemmat pahemman kerran, eivät meinanneet sujua edes avustaen. Koira oli kuin selkäänsä saanut, rauhoitteli, vaikken omasta mielestäni niin kovin vakavasti ottanut.
Kauko-ohjaus meni samaan sarjaan, tuli eteenpäin heti ensimmäisellä asennonvaihdolla ja rutosti. Eikä malttia riittänyt hetkeä pidempään asennon pitoon.
HUOKAUS.
Nouto sentään oli kohtuullinen.Luoksetulossa ei mitään tolkkua. Pilkoin luoksetulon loppujen lopuksi alkutekijöihinsä ja sain otettua jokaisen palasen erillisenä, mutta yhdistämisestä ei puhettakaan.

Onko Martta vielä väsynyt edellisen viikonlopun agikisojen neljästä startista?
Onko poissa raiteiltaan, kun huushollissa on vierailevana tähtenä sen Hertta-tytär hoitamassa yhdeksää pentua?
Oli syy haluttomuuteen mikä tahansa, ei treenata mitään ennen sunnuntain koetta. Lepoa ja mietiskelyä.

11.9.2005
Tuusula, Kellokoski. Tuomari: Reija Puolakka.

Paikallamakaamisessa 6 koiran ryhmä. Yksi nousi, kävi nostamassa viereisen ylös myös, molempien omistajat kutsuttiin paikalle. Ainakin toinen alkoi kovalla äänellä käskyttämään omaansa maahan kymmenien metrien päästä. Tuomari huutamaan, että TULKAA RAUHALLISESTI HAKEMAAN OMANNE. Jotain muutakin pikkurähäkkää oli kehän ulkopuolella ja kaiken tämän seurauksena lähti kolme koiraa lisää. Loppujen lopuksi paikallaan pysyi kuudesta koirasta vain amstaffi Arska. Uusia sai vain se ensimmäisen koiran ylösnostama toinen lähtijä.

Martta oli kolmen viimeisen lähtijän joukossa eli nolla =o(

Heti paikallaolon jälkeen mentiin parin muun kanssa ja otettiin uudestaan treeninä paikallaolo. Ja se sujui tietysti Martalta mallikkaasti, mitenkäs muuten. Mikä lie mielenhäiriö oli lähteä rivistä, kun muutkin lähtivät.

Seuraaminen oli kohtuullista. 8,5.

Maahanmeno ei maittanut, tarvittiin kaksi käskyä ja aikaa kului. 0.

Luoksetulossa päätin napsia muutaman pinnan ja ilmoitin käyttäväni seisahtumisessa käsimerkkiä, josta Martta viis veisasi. Eli teki läpijuoksun. 6.

Seisominen oli perään hiippailua, vaati erittäin tehostetun käskyn eli katseen ennenkuin pysähtyi. Lopusta eli taaksesiirtymisestä olin tosi tyytyväinen, koira siinä rauhallinen ja varma. 5.

Noutaminen oli suht mallikas, rauhallisempi ja äänettömämpi olisi saanut olla. 9.

Kauko-ohjaus alkoi liian liukkaasti, eli nousi istumaan, mutta meni heti maahan, toinen käsky jolla istumaan. Pysyi. Maahan, istumaan, maahan. Lisäkäskystä pinna pois, yhdessä asennonvaihdossa lisäksi pikku hypähdys eteeenpäin. 8.

Estehyppy meni pieleen. Este oli reilun levyinen ja menohyppy ok, mutta istuminen esteen takana ei maittanut vaan Martta hyppäsi istu-käskyllä takaisin. 0.

Kokonaisvaikutus tänään 7. Yhteensä 94p. = AVO 0

Seuraava yritys 2.10. Lauttasaaressa.