KOULUTUS

Terriereiden ja muiden helposti koulutettavien rotujen motivointi

kirj. SB & Katharina von Freymann

Totesimme tässä taannoin agilityohjaajani kanssa, että ihmisillä on usein jo sellainen asenne, että "tämähän on terrieri" tai "tämähän on mäyräkoira ei tämä mitään opi, kun on niin itsepäinen". Silti vaan meidänkin kerhon koulutusohjaajilla ja muilla aktiivisilla on terriereitä, joiden kanssa pärjätään ihan mukavasti tokossa. Koiran ei tarvitse olla palvelus- tai paimenkoira oppiakseen. Tässä asiassa, kuten niin monessa muussakin, vika löytyy usein ohjaajasta tai pikemminkin ohjaajan asenteesta. Terrierikin oppii, kunhan sille löytää oikean motivointitavan, vaihtoehtojahan löytyy: Repimisleikit, lelut, namit, yms. Hankalin koulutettava on usein hyvin heikkoviettinen koira, sellainen jota ei kiinnosta oikein mikään. Tällaisia saattavat olla esimerkiksi eräät suuret molossityyppiset koirat. Näillekin kuitenkin löytyy usein motivaattori ruoasta. Terrierit ja metsästyskoiratkin aiheuttavat ohjaajilleen joskus päänvaivaa tekemällä kentällä aivan omiaan, ne kohdistavat helposti tarmonsa kentällä johonkin ei niin toivottavaan asiaan esimerkiksi haistelemiseen. Oikealla motivoinnilla nämäkin "jääräpäät" saadaan tekemään vaikka mitä.

Erilaisia tapoja motivoida koiraa

Koiran oikean motivointitavan oppiminen vaatii ohjaajalta koiraansa perehtymistä ja sen tuntemista. Usein paras tulos saadaan monen eri motivointitavan yhdistämisellä ja vaihtelulla. Motivointia mietittäessä pitäisi ottaa huomioon, että ruokapalkinto toimii yleensä rauhoittavana ja leikkiminen/riehuminen innostavana palkkana. Jos koirasi on motivoitavissa näillä molemmilla, kannattaa ruokapalkintoa käyttää hyväkseen rauhallisissa ja keskittymistä vaativissa liikkeissä kuten paikallamakuu ja lelua esimerkiksi seuraamisessa, jos koira pyrkii siinä pikemminkin jätättämään kuin edistämään jne

Seuraavaksi esitellään kolme erilaista palkitsemistapaa, joita voi käyttää koiran motivoimiseen.

Miellyttämishalun hyväksikäyttö (laumavietti)

Useimmat koirat pyrkivät luonnostaan vahvistamaan yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja miellyttämään laumanjohtajaa. Sinun täytyy tietysti olla varma, että olet lauman johtaja, sillä muutenhan koirasi olettaa sinun yrittävän miellyttää sitä itseään. Laumakäyttäytymistä on esimerkiksi se, että kun olet kotona paikoillasi ja rauhassa, koira todennäköisesti tulee mahdollisimman lähelle sinua ja lepää. Kun taas nouset ylös tekemään jotakin, koirakin nousee ja alkaa touhuamaan. Luoksetuloliikkeessä hyödynnetään laumaviettiä, sillä koirahan pyrkii saamaan laumansa hyväksynnän eikä halua tulla hylätyksi. Laumaviettiä voi myös käyttää hyväksi koiraa rankaistaessa. Jos koira esim. villiintyy täysin ja vain hyppii ohjaajaa vasten kieltoja kuuntelematta, voi ohjaaja kääntää koiralle selkänsä ja jättää tämän ikään kuin huomiotta. Koira kokee tämän usein erittäin epämiellyttäväksi ja pyrkii lopettamaan rangaistukseen johtavan käyttäytymisen.

Miellyttämishalua voi käyttää hyväksi lähes kaikissa liikkeissä, mikäli koira yleisesti on miellyttämishaluinen. Tällaisille koirille usein ohjaajan tyytyväisyys ja hyväilyt ovat mieluinen palkkio. Hyväilyjä ja kehuja tulisi aina käyttää myös muiden palkitsemistapojen rinnalla.

Ruokapalkinnot

Ruokapalkinto toimii useimmilla koirilla ja se onkin hyvä ja helppo tapa motivoida koiraa. Ruokapalkintoa käytettäessä olisi tietysti toivottavaa, että koira olisi mahdollisimman ahne ja/tai nälkäinen. Pääasia on kuitenkin, että koiralle annetaan palkintona jotakin sellaista, mistä se erityisesti pitää. Älä siis käytä koulutuksessa samoja nappuloita, joita koira syö kupistaan joka päivä, vaan käytä mielikuvitustasi ja kokeile mitä koirasi pitää erityisenä herkkuna. Tässä muutamia vaihtoehtoja:

 • Lihapullat 

 • Broilerpyörykät

 • Nakit

 • Kuivattu maksa

 • Veriletut

 • Juusto

 • Lihatikut

Makupalan ei tarvitse olla iso, joten ainakin pienille koirille esimerkiksi lihapulla kannattaa laittaa moneen osaan. Jos koira on taipuvainen lihomaan, se on todennäköisesti ahne ja silloin saattaa toimia jokin kevyempikin makupalavaihtoehto.

Jotta ruokapalkinnolla olisi toivottava vaikutus, täytyy se, kuten kaikki muutkin palkinnot, antaa oikealla hetkellä, eli juuri kun koira tekee oikein. Pikkuhiljaa voi koiran opettaa odottamaan palkintoa, tässä voi käyttää apuna naksutinta tai vaikka "hyvä" sanaa. Ne toimivat molemmat samalla tavalla, mikäli koira on opetettu johdonmukaisesti: kun koira kuulee naksahduksen tai sanan "hyvä", se tietää tehneensä oikein ja tietää palkan olevan tulossa ennemmin tai myöhemmin. Varsinkin kokeisiin tähtäävien ohjaajien tulisi harjoitella palkan viivästyttämistä, sillä muutoin saattaa koiran motivaatio lopahtaa kesken kokeen, kun se muutaman liikkeen jälkeen huomaa, ettei palkkaa tulekaan.

Yleensä ruokapalkka tulee ohjaajan kädestä, mutta jos koiran katsekontaktia esimerkiksi halutaan parantaa, voi palkka tipahtaa ohjaajan suustakin. Jos taas ohjaaja ei halua mennä koiran luokse palkatakseen vaikkapa kauko-ohjauksessa, jossa koira ei saisi edistää, voi koiralle laittaa palkan kuppiin koiran taakse, ja vapauttaa sen kupille, kun se halutaan palkita. Tämä vaatii kuitenkin hieman harjoittelua, sillä koiran keskittyminen ei saa kupista häiriintyä.

Leikki

Monet koirat innostuvat ohjaajan kanssa leikkimisestä ja tätä leikkimishalua voi myös käyttää koulutuksessa palkintona. Lelunkin pitäisi olla jokin erittäin mieluinen ja ehdottomasti sellainen, joka ei ole aina koiran saatavilla. Lelua, jota koulutuksessa käytetään palkintona ei siis kannata pitää lattioilla lojumassa, vaan se laitetaan aina pois kun koulutus loppuu. Näin koira säilyttää mielenkiintonsa leluun. Eri tyyppiset koirat pitävät erilaisista leluista ja leikeistä. Monet terrierit pitävät repimisleikeistä ja noutajat taas noutamisesta, joten tässäkin täytyy ohjaajan tuntea koiransa oikeaa leikkiä valittaessa. Muutamia leluvaihtoehtoja:

 • Motivointipatukka

 • Pallo

 • Koirafrisbee

 • Riepu

 • Vinkulelu

 • Karvainen hiiri

 • Solmuköysi

Lelun pitää joka tapauksessa olla turvallinen, eikä se saa olla liian pieni jottei koira nielaise sitä.

Leikkimispalkkakin täytyy tulla oikealla hetkellä. Lelu lentää tai repimisleikki alkaa silloin, kun koira on tehnyt oikein. Leikkiä voi käyttää myös innostavana ennen harjoituksen alkua niin, että koira viritetään oikeaan mielentilaan. Kun koira on lelusta innostunut ja tavoittelee sitä, voidaan se käskeä tekemään jotakin. Tällöin koira todennäköisesti ainakin yrittää tehdä parhaansa, sillä sehän tavoittelee nyt lelua keinolla millä hyvänsä.

Jos siis omistat koiran, joka ei äkkiseltään tunnu kovin innokkaalta oppimaan uusia asioita kokeile, mistä koirasi eniten innostuu; ruoasta, repimisleikeistä, heittoleikistä, kehuista? Käytä sitten sopivaa palkintoa harjoituksissa. Tilanne on optimaalinen, jos koirasi innostuu useammasta palkitsemismuodosta, sillä tämä antaa sinulle mahdollisuuden olla aina yllätyksellinen ja palkita koiraasi vaihtelevasti.