YASKON pitkä ja takkuinen tie tottelevaisuusvalioksi.

Kauan se kesti (14.9.1991 - 26.5.1996) ja välillä oli vähän vaikeaakin. Mutta syy ei toki ole Yaskon, kun omistajana/kouluttajana on ihan mahdoton laiskuri.

Tilastotietoja muille tokovalioksi yrittäville:

  • Alokasluokassa kävimme minimimäärän eli kaksi kertaa. (huom. "vanhat säännöt", nykyään luokkaa pääsee vaihtamaan yhdellä ykkösellä)

  • Avoimeen tuhraantui seitsemän kertaa.

  • Voittajassa taisi syntyä epävirallinen "suomenennätys" = 49 kertaa.

  • Erikoisvoittajasta selvittiin hieman vähemmällä = 33.kerta toden sanoi eli Yasko valmistui valioksi.

Kaikesta huomaa, että nautin kilpailemisesta, mutta olen vähän laiska kouluttamaan. Kalliiksihan valionarvo näin tuli, mutta lähes kaikki harrastukset maksavat ja pääasiahan harrastuksessa on (ainakin minulle), että on hauskaa! Ja hauskaa minulla on Yaskon kanssa kilpaillessa ollut.

Yhteensä yli sata kertaa tokossa. Ei ainoatakaan keskeytystä - ei kuulu tapoihini! Kun kerran mukaan mennään, niin ollaan sitten häpeälliseen loppuun asti.

Erikoisvoittajan tulosjakauma on nollasta (70,5 pistettä) kohtuulliseen ykköseen (278,5 pistettä). Eka kerta EVL:ssä 21.8.1994 ja valioksi 26.5.1996. Kilpaileminen jatkui tietysti senkin jälkeen. Viimeisen kisan Yaskon kanssa kisasin vain kuukautta ennen Yaskon kuolemaa Helsingin Seudun Kennelpiirin piirinmestaruuskisoissa, edustaen Lauttasaaren Koirakerhon joukkuetta. NIINKAUAN KUN ON ELÄMÄÄ, ON KILPAILUA!

Ilmoittautumismaksuihin ekasta kisasta valioksi meni n. 7500 FIM.
+ bensakulut, bussiliput, junaliput ja yöpymiset.

Paikkakuntiakin on tullut kierrettyä, tosin yleensä on nähnyt vain parkkihallin tai urheilukentän. Muutamia mainitakseni: Espoo, Forssa, Halikko, Hauho, Heinola, Helsinki, Hyvinkää, Jokela, Jyväskylä, Karkkila, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Lohja, Nummela, Oulu, Porvoo, Riihimäki, Rovaniemi, Salo, Turku, Tuusula, Vantaa. (alleviivatuissa paikoissa tuli ykkönen)

Tuomareistakin on aika iso osa tullut tutuksi. Mukavia, asiallisia ja asiansa osaavia ihmisiä. Muun muassa: Dahlbom, Juhantalo-Kakkola, Bergström, Koivikko, Hagström, Pörsti, Hoviniemi, Ranne, Santamäki, Poutanen, Blomqvist, Packalen, Lappalainen, Puolakka, Lehtola, Harjulat, Hepo-oja, Kielo, Kärkäs, Räsänen, Solanti, Pikkupeura, Kinnunen ym. ym.

Sanoisin, että minulla on aika paljon kokemusta karttunut Yaskon myötä tottelevaisuuskokeista. Ja lisää kokemuksia aiheen toiselta puolen aloin kerätä, kun liikkeenohjaajaksi ajauduin.

Haluankin toivottaa kaikki tervetulleeksi mukaan antoisaan harrastukseen! Lauttasaaren Koirakerhon koulutuskentällä koetan jakaa käytännön neuvoja aiheesta TOKO. Mitä koiran pitäisi osata, kuinka kokeeseen ilmoittaudutaan ja kuinka kokeessa kuuluisi toimia. Rohkeasti kyselemään meiltä vanhoilta konkareilta neuvoja, jos kokeeseen meno pelottaa tai joku asia on hämärän peitossa.


FIN TVA VK2 JK1 Aireddan Yasko